Agronoms pastāstīja, kas ar bumbierēm jādara pavasarī, lai iegūtu bagātīgu ļoti saldu augļu ražu

Bumbierēm patīk silta un maiga saule, mērens mitrums un aktīva dārzkopja uzmanība. Un, lai šie augļkoki vasarā saražotu prāvu saldo augļu ražu, tām pietiek ar trim lietām. Noskaidrosim, kuras tās ir!

1. darbība: pareiza atzarošana

Marta beigas un aprīļa sākums ir ideālākais laiks šai procedūrai. Sulu tecēšana vēl nav sākusies, bet laiks jau ir mēreni silts. Atzarošanu var veikt līdz pat aprīļa beigām, ja pavasaris ir vēss.

Atzarošanu var iedalīt 3 posmos:

Sanitārā izgriešana. Nozāģējam visu, kas nav pārdzīvojis ziemu: nokaltušos zarus, nolauztos, apsalušos, grauzēju saēstos dzinumus.

Nozāģējam pārāk augstus zarus. Galvenokārt tas attiecas uz veciem kokiem, kas ilgstoši nav apgriezti. Bumbieres stumbra maksimālais augstums nedrīkst pārsniegt 4 metrus. Zema bumbiere saražos daudz augļu un rūpēties par to būs daudz vieglāk. Turklāt koks metīs daudz mazāku ēnu, bet tas nozīmē, ka atbrīvosies papildu platība.

 

Jaunām bumbierēm pavasarī var veikt arī veidojošu atzarošanu. Izretinām zarus, kas aug koku vainaga iekšpusē. Pārāk blīvos vainagos gaiss cirkulē slikti, paaugstinās mitrums un tur neiekļūst saule. Tādējādi tiek radīti atbilstoši apstākļi dažādu augu slimību attīstībai.

Turklāt likvidējam dzinumus, kas aug pret stumbru asā leņķī – laika gaitā šāds zars nolūzīs un atstās bojājumus uz koka mizas. Optimālais dzinuma atkāpes leņķis no stumbra un citiem lieliem zariem ir lielāks par 45°.

 

2. darbība: ziedu retināšana

Gadās, ka bumbieres sāk ziedēt pārāk aktīvi. Bet ne tuvu ne visi šie ziedi nesīs augļus, daļa būs tukšzieži. Pārāk daudz augļu zarus pārslogo un noliec. Tie var nolūzt, radot nopietnus bojājumus kokam.

Vēl viena problēma ir pārmērīgs barības vielu patēriņš. Visticamāk, visiem augļiem barības nepietiks. Tas nozīmē, ka raža būs zemākas kvalitātes.

Lai izvairītos no visām problēmām, bumbieru ziedēšanas laikā vajadzētu samazināt nākamo augļu skaitu. Ziedus var novākt un izžāvēt. Starp citu, no tiem var pagatavot garšīgu un veselīgu tēju.

Bet no atlikušajiem ziediem izveidosies labi aizmetņi, no kuriem izaugs lieli, saldi un garšīgi bumbieri.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment